Kana – body art – barvilo za lase (100g), Etnobotanika

Čista kana, body art kakovosti, brez kakršnihkoli primesi ali sintetičnih sestavin.

Brezplačna dostava

Nakup nad 60€ nagradimo z brezplačno dostavo.

14,90 

Na zahodu poznamo kano, predvsem kot naravno barvilo. V Evropi in Ameriki je postala popularna v 19. stol., ko so angleški arheologi začeli raziskovati egiptovske piramide. Ugotovili so, da so si že stari Egipčani barvali lase in telo ter volno, usnje in tkanine s kaninim barvilom. Na zahodu je barvanje s kano postalo sinonim za orientalsko zapeljivost in privlačnost. Egipčanski trgovci so na veliko trgovali s kano, da pa bi zahodnjakinjam ponudili čim bolj intenzivno barvo, so kaninemu prahu začeli dodajati kovinske soli in druge kemikalije, ki so v dotiku s kožo povzročale hude alergije. Zaradi tega, je kana dobila slab sloves in začele so se širiti govorice, da je celo škodljiva za lasišče, kar pa ne drži. Čista kana brez primesi je zdravilna za lase in lasišče ter odpravlja glavobol ter izpadanje las.

Kanini mladi listi vsebujejo poleg različnih maščobnih kislin tudi tanin in pigment »lavson«. Koliko lavsona je v listih je odvisno od kvalitete zemlje, kjer rastlina raste in od klimatskih razmer (minimum 25ºC), zato poznamo več različnih kvalitet kane. Najbolj znana področja namensko gojene kane so v Maroku, Jemnu, Pakistanu in Indiji.

Mladi listi kane se oberejo in posušijo ter nato zmeljejo v prah. Obiranje listov poteka dvakrat letno in sicer v april-maj in oktober-november mesecih Listi se morajo hitro posušiti v zato prirejeni sušilnici, podobno kot listi čajevca. Posušeni listi se zmeljejo v prah, ki se po mletju še presejejo. Trikrat presejani prah je kot puder in spada v body- art kakovost – to je najboljša kakovost kaninega pudra, brez primesi in se uporablja tudi za poslikavo kože.

 

Kako deluje lavson?

Pri raziskovanju zakladnice narave se je zopet izkazalo, da ima narava najpopolnejše rešitve za naše potrebe. Človeštvo še ni iznašlo bol popolnega barvila, kot so pigmenti, ki jih ustvarjajo rastline. Med le te spada tudi lavson. Lavson ima zaradi svoje strukture molekule sposobnost vezave s proteini v naši koži, nohtih in laseh. Ta vezava je tako popolna, da ne poškoduje strukture las, nohtov in kože, ravno nasprotno, lavson jo oplemeniti in ojača. Spoji se z našim barvilom (melanin) v laseh ter ga oplemeniti s svojim oranžno-rdečim odtenkom, zato pri barvanju las in kože s kano nikoli ne dobimo enake barve pri dveh različnih osebah, ker je vsak posameznik individum. Še posebno dober učinek nastane pri barvanju las, ki sivijo. Sivi lasje pri barvanju s kano dobijo bolj intenzivno barvo, lasje, ki pa še vsebujejo melanin dobijo samo rdečkast sijaj. Na ta način nastane efekt pramenov.
Opozorilo: Kana vsebuje samo eno barvilo, to je lasvson, ki ima oranžno-rdečo barvo, zato bodite pozorni, ko vam nekdo ponuja barvno kano.

 

Shranjevanje:

Kanin puder morate shranjevati v temnem, suhem prostoru. Rok uporabe kaninega pudra je pri pravilnem shranjevanju največ 3 leta. Sveža kana ima vonj po senu, mora imeti rumeno zeleno do olivno zeleno barvo. Če je puder sivkast ga ne uporabljajte, ker je že star in neuporaben. Na embalaži mora biti označeno kdaj so bili listi kane obrani in do kdaj je uporaben. Kadar vam trgovci ponujajo kano v različnih barvah, to pomeni, da so pudru dodane primesi, največkrat kovinske soli, ki so našemu organizmu škodljive in povzročajo reakcije na koži ali pa mu je primešan prah drugih rastlin, ki vsebuje pigmet npr. indigo. Kot brezbarvno kano pa največkrat ponujajo prah sene (Casia obuvata).

 

Uporaba

Priprava pudra za barvanje las:

Vsebino vrečke (100g) stresite v stekleno ali plastično posodo ter jo zmešajte s toplo vodo (od 40-50°C) ter sokom 1 limone. Vodo dodajajte postopoma, dokler z mešanjem ne dobite goste gladke mase kot blato. Tej masi vmešajte limonin sok, posodo prekrijete s prozorno folijo za živila in zmes pustite na toplem (25°C) najmanj 12 ur, da se izloči lavson. Kano nanašate na čiste suhe lase s prsti, brez frizerskih pripomočkov, razen zaščitnih rokavic. Po nanosu lase zaščitite s prozorno folijo za živila, povrhu pa glavo ovijete še z brisačo ali frotirastim turbanom. Ker se je iz prahu že izločil lavson, zadostuje nanos pomade na laseh 2-3 ure, če pa lasišče segrevate s fenom, zadostuje 1 ura. Za tiste, ki imate probleme z glavobolom, migreno, vnetjem lasišča pa priporočamo, da pomado s kano pustite delovati čez noč, zaradi zdravilnih učinkov. Kanino »blato« iz las odstranimo s tušem, dokler od las teče gošča, lasišča ne drgnemo ampak izpiramo, dokler gošča ne teče več. Lasišče nato našamponiramo in izplaknemo ter lase posušimo. Lavson se je spojil s proteini v vaših laseh in bo spreminjal barvo zaradi oksidacije in vpliva sončne svetlobe še 48 ur po obarvanju. Torej barva bo postala stabilna v roku 48 ur. Barvanje s kano lahko ponovite čez 5 dni. Zdravilno vpliva na lase in lasišče.

Body art kakovost kaninega pudra pa lahko uporabljamo tudi za poslikavo kože (mehndi). Trajnost take poslikave je približno 3 tedne.